Diensten (Psychosomatische) Oefentherapie

Aan te bieden diensten:

 • Klachten aan het houdings- en bewegingsapparaat
  Het doel van oefentherapie is de klachten te laten verdwijnen, verminderen en/of te voorkomen, uitgaande van de eigen bewegingsmogelijkheden. Er wordt rekening gehouden met de situatie waarin u zich bevindt en met uw dagelijkse activiteiten.
  De oefentherapeut biedt hulp bij rug- en nekklachten, pijn in de gewrichten (bekken, knie-enkel-voet, arm-schouder-pols), klachten bij chronische aandoeningen aan het houding- en bewegingsapparaat, houdingsafwijkingen, hoofdpijn, spanning en incontinentie.
  Dit wordt gedaan door het verbeteren van het houdings- en bewegingsgedrag waarbij oefeningen gegeven worden om de spieren soepeler of sterker te maken.
 • Stressgerelateerde klachten
  Door de oorzaak van ongezonde stress aan te pakken kunt u uw klacht, uw leven en uw gezondheid positief beinvloeden. De psychosomatische oefentherapie richt zich op het herstel van het verstoorde evenwicht tussen spanning en ontspanning en het versterken van de persoonlijke kracht en kwaliteit. Door middel van gesprekken om inzicht te krijgen in uw gedachten, emoties en handelen en lichaamsgerichte oefeningen zoals ontspannings-, adem- expressieoefeningen en aandachtstraining leer u weer in balans, tot rust en in uw kracht te komen.
 • Begeleiding van patienten met somatisch onvoldoende verklaarbare lichamelijke klachten/ chronische pijn.
  Somatisch betekent “lichamelijk”. Het gaat dus om lichamelijke klachten die niet kunnen worden verklaard door een medische oorzaak, klachten die langer duren dan gebruikelijk, die niet overgaan, die in de loop van de tijd erger worden, zich uitbreiden naar andere delen van het lichaam of die steeds wisselen. Een verklaring kan gevonden worden in stress en alledaagse zorgen, alhoewel dat voor de cliënt niet altijd even duidelijk is. De klachten zijn bekend als hyperventilatie, spanningshoofdpijn, nekpijn, whiplashsyndroom, rsi, chronisch vermoeidheidssyndroom, fibromyalgie, overspanning, burnout, prikkelbare darmsyndroom en (lage) rugpijn.
 • Leefstijlbegeleiding
  Gezond leven verlaagt het risico op hart- en vaatziekten. Dit betekent niet roken, gezond eten, stress vermijden/ verminderen en minimaal 30min per dag bewegen. Het bewegen zorgt ervoor dat het hart en de bloedvaten in conditie blijven, het verlaagt de bloeddruk en het cholesterolgehalte en helpt bij het bereiken of behouden van gezond gewicht. Meer dan de helft van de Nederlandse bevolking heeft overgewicht en 10% in een ernstige vorm. Overgewicht geeft een grote kans op diabetes type 2, een hoog cholesterol en een hoge bloeddruk. Dit zijn factoren die risico op hart en vaatziekten vergroot. De oefentherapeut kunt u op weg helpen naar een gezonde, actieve leefstijl.

 • Actieve revalidatie
  De huidige maatschappij waarin alles versneld moet worden uitgevoerd, waarin we ons continu aanpassen, minder bewegen en slechte eet- en drinkgewoonten hebben, worden in het lichaam vertaalt door een afname van de belastbaarheid. Een afname van algemene belastbaarheid kan zich uiten in een slecht cardiovasculaire conditie en een afname van de specifieke belastbaarheid: verminderde belastbaarheid in botten (osteoporose), pezen (RSI?), spieren (conditie/krachtverlies), immuunsysteem (verhoogde infectiekans en ziekte) en meer van deze problemen.
  Alleen actieve maatregelen kunnen de belastbaarheid positief beinvloeden. Trainen, bewegen en gedragsveranderingen in eetpatroon en activiteit zijn noodzakelijk om een positieve verandering van de verschillende vormen van belastbaarheid te bereiken.
  Actieve revalidatie kan worden ingezet bij blessures of tijdens het herstel na een operatie (total knee prothese, total hip prothese, hernia, etc).
 • Kinesiotape
  Kinesiotape wordt over en rondom de spieren, gewrichtsbanden en gewrichten aangebracht om steun te geven. De elastische tape volgt elke beweging. Het knelt of verschuift niet. U kunt vrij bewegen terwijl de tape zorgt voor ondersteuning en stabiliteit. De tape werkt 24 uur per dag en kan meerdere dagen worden gedragen. De tape kan op verschillende manieren op de huid worden geplakt. De gekozen methode hangt af van de klachten.
  Kinesiotape kan worden aangebracht voor een betere doorbloeding van de spieren, verminderen van pijn bij blessures, kan steun geven, vocht beter laten afvoeren en kan weefsels en gewrichten corrigeren.
Bel ons